browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Egyptens pyramider

Pyramiderna i Egypten är några av världens allra största byggnadsverk från tider långt tillbaka. När man besöker Egypten bör man ta sig tid att göra ett besök till Giza. Området är beläget inte långt från Kairo och ofta går det utflykter från badorterna till de berömda områdena.

pyramiderMan har många gånger funderat över hur det var möjligt att bygga så storslagna monument på den tid då det inte fanns lyftkranar och dumpers. Man har länge trott att det var egyptiska slavar som fick kämpa med de stora stenarna för att bygga monument över avlidna regenter, men på senare tid har man börjat spekulera i att det kanske var helt vanliga egyptier som skapade de fantastiska monumenten. De allra mest kända pyramiderna hittar man i Giza. Dessa började byggas redan flera tusen år innan Kristi födelse. Senare tillkom ytterligare pyramider på Giza-platån som Cheops-pyramiden, Chefren och Mykerinos. Cheops-pyramiden är mycket stor och mäter nästan 140 meter i höjd och består faktiskt av flera miljoner stenblock.

Mest känd av alla monument i Giza är nog Sfinxen. Troligen byggdes denna för att vakta vägen till Chefrens stora pyramid. Det sägs också ha funnits en likadan sfinx på den andra stranden av Nilen. Tyvärr finns idag inga spår av ytterligare en sfinx och troligen är det så att befolkningen använt stenarna till att bygga upp sina egna hus. Sfinxen i Giza har idag ingen näsa kvar och det anses bero på vandalism. Kanske var det Napoleon som sköt loss näsan eller så är det turkiska soldater som varit framme.